Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Grappa, Ouzo, Pálinka

grappa olasz törkölypárlat, alkoholtartalma általában 40-46%, de legalább 37,5%. Több változata ismeretes, néhány fajtáját tölgyfa hordóban érlelik. A borkészítés után visszamaradt szőlőtörkölyből párolt italok közül a francia Eau-de-vie de marc mellett a grappa a legismertebb. Az olasz parampampolinak a boron és az olvasztott cukron kívül alap-alkotóeleme a grappa és a kávé is. A parampampoli magyar megfelelője a krampampuli.

Az olasz grappa eredetvédelme nem terjed ki az Amerikai Egyesült Államokra, ahol törvény szerint a grappa megnevezés a törkölypárlatok általános elnevezése.

pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek. Általában szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja.  A pălincă (ejtsd: pálinkö [paˈliŋkə]) a magyar pálinkától törvényi szempontból független, eredetvédett román gyümölcspárlat.

A pálinkának leggyakrabban szilvakörtealmakajszibarackmeggycseresznyeszőlőtörköly vagy eper az alapanyaga, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból ) készülhet. A 20. századot megelőzően a gyümölcspálinka döntően szilvából készült.

pálinka fenti, modern jelentése a 21. században, a pálinka eredetvédelme nyomán szilárdult meg. A magyar pálinka szó a 17. századi megjelenésétől kezdve egyszerűen égetett szeszt jelentett, de a 20. századi magyar „pálinkák”, vagyis a tiszta, ízesítetlen párlatok már jobbára gyümölcsből, törkölyből, borból vagy borseprőből készültek. A történelmi magyar „pálinka” azonban rozsbólbúzábólkukoricábólhajdinábólburgonyából, ritkábban akár céklából, édes gyökerekből vagy borsóból készült párlatokat is magában foglalt, amíg ezek helyét át nem vette a finomszeszgyártás, a 20. század első felében.

Rendezés:
Nézet:
6.830 Ft (5.378 Ft + ÁFA)
Raktáron
6.830 Ft (5.378 Ft + ÁFA)
Raktáron
6.830 Ft (5.378 Ft + ÁFA)
Raktáron
6.830 Ft (5.378 Ft + ÁFA)
Raktáron
5.440 Ft (4.283 Ft + ÁFA)
Raktáron
5.090 Ft (4.008 Ft + ÁFA)
Raktáron
5.440 Ft (4.283 Ft + ÁFA)
Raktáron
7.160 Ft (5.638 Ft + ÁFA)
Raktáron
8.380 Ft (6.598 Ft + ÁFA)
Raktáron
955 Ft (752 Ft + ÁFA)
Raktáron
6.960 Ft (5.480 Ft + ÁFA)
Raktáron
6.960 Ft (5.480 Ft + ÁFA)
Raktáron
6.960 Ft (5.480 Ft + ÁFA)
Raktáron
7.880 Ft (6.205 Ft + ÁFA)
Raktáron
945 Ft (744 Ft + ÁFA)
Raktáron
6.960 Ft (5.480 Ft + ÁFA)
Raktáron
7.160 Ft (5.638 Ft + ÁFA)
Raktáron
10.280 Ft (8.094 Ft + ÁFA)
Raktáron
6.070 Ft (4.780 Ft + ÁFA)
Raktáron
7.380 Ft (5.811 Ft + ÁFA)
Raktáron