Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Brandy, Cognac

A brandy, azaz a holland kifejezés, brandewijn eredeti jelentése égetett bor. A bor többszöri lepárlásával, általában 40% körüli erősségű égetett szeszes ital. Alapanyaga általában szőlő, de vannak más erjesztett gyümölcsből készült brandyk is.

Legismertebb márkái az Armagnac (francia), és a Metaxa (görög), de nagyon sok nemzetnek megvan a maga brandyje, az örményektől kezdve a törökökön keresztül (Kanyak) a peruiakig (Pisco).

Ha a brandyt egy bizonyos területen, nagyon szigorú szabályok szerint, sok évig tartó bonyolult folyamat során készítik, akkor lesz belőle konyak. A konyak (cognac) egy AoC minősítéssel rendelkező, azaz eredetvédett brandy, kizárólag Franciaország nyugati részén, Cognac faluból, és a körülötte levő hat zónában (Grand champagne, Petit champagne, Broderies, Fins Bois, Bon Bois, Bois Ordinaire) készülhet.

A konyakot kilencfajta fehér szőlőből lehet készíteni, de ebből a kilencből három az, ami a felhasznált gyümölcs 90%-at kell kitennie. Ez a három az Ugni Blanc, a Folle blanche és a Colombard. Ezek a szőlőfajták elég savasak, borhoz nem nagyon használják őket, és akkor sem haladják meg az asztali bor kategóriát.

Konyakhoz ráadásul nem is nagyon vacakolnak a bor elkészítésével hónapokat: a szüret lezajlik szeptemberben, a mustot egy hétig érlelik, ekkorra éri el azt a 9%-os alkoholtartalmat, amire szükség van.

„Azonnal elkezdik lepárolni, ugyanis következő év április 1.-ig el kell készülnie az alapnak, amit aztán a hordóba tesznek: konyakhoz mindig kizárólag az adott évben termett szőlő használható, ha esetleg korábbi évek boraiból szeretnének töményet készíteni, már csak brandy lehet belőle. A lepárlást évszázadok óta ugyanolyan készülékekben, Charentais-rézüstökben végzik. Az első lepárlás után 28-32%-os alkoholt kapnak, a második lepárlás után 60-72%-osat. Ez az Eau de Vie, azaz az élet vize, amiből a konyak lesz.” – meséli Dr. Körmöczi Imre, a Royal Cognac House tulajdonosa.

A konyak lassan megy

Miután a többszörös lepárlás megtörtént, egy hetven százalékos alkoholtartalmú, színtelen folyadékot kapnak, ami távolról sem emlékeztet arra az italra, amiért később súlyos pénzeket fizetnek a rajongók.

Ekkor veszi kezdetét a konyak minimum két évig tartó tölgyfahordós érlelése. (Az eredetvédelmi szabályozás azt is kiköti, hogy a konyakot csak Limousinből és Troncais-ből származó tölgyfahordókban szabad érlelni.) Az érlelés során két fontos dolog is történik: az ital alkoholtartalma elkezd csökkenni a levegővel való érintkezés miatt – ez az elpárolgó rész az ún. „angyalok része”, évente kb. húszmillió palacknyi mennyiséget tesz ki -, és a tölgyfa elkezdi megszínezni. Mindkettő igen lassú folyamat.

„A hordóban tárolt ital alkoholtartalma évente mindössze fél százalékot csökken. Ki lehet számolni, hogy milyen hosszú időbe telik, mire fogyasztható állapotba kerül a konyak. A fiatalabb konyakoknál ezt értelemszerűen nem szokták megvárni, és desztillált vízzel higítják” 

Az említett áprilisi dátum azért is fontos, mert akkor kezdődik a konyak korának mérése. Tehát az idén szeptemberben szüretelt szőlőből készülő konyak korát 2014 április 1-jén kezdik számolni, azaz 2015 április 1-jén lesz egyéves. A konyaknál ugyanis ugyanolyan fontos az életkor, mint a bornál, vagy a whiskynél. A konyaknak minimum 40%-osnak kell lennie, ez alól csak a nagyon öreg, muzeális palackok képeznek kivételt:ezek a tételek kivétel nélkül a tizenkilencedik századból származnak, és mindössze nagyon kevés ház foglalkozik ilyennel (pl. a Haine vagy az A. E. Dor).

Az, hogy egy konyak V.S., V.S.O.P, X.O., azt jelenti, hogy a benne található konyakok legfiatalabbika 2, 4 illetve 6 éves lehet, ennél csak idősebb tételek kerülhetnek bele a keverékbe. Az üvegben található konyakok ugyanis mindig több különböző évjárat házasításaiból készülnek, nem ritka több tucatnyi ital házasítása, de létezik olyan is, amelyben kétszázfajta konyakot találunk.

„A konyakgyártóknak és forgalmazóknak a homogenitás, és a megbízható minőség elsődleges fontosságú. Hiába változna minden évben a konyak minősége, a különböző brandeket vásárlók mindig ugyanazt az italt szeretnék megkapni, ami érthető: ha valaki kifizet több tízezer, esetleg százezer forintot egy üveg italért, nem valószínű, hogy tolerálja a minőségi ingadozásokat.” 

Rendezés:
Nézet:
122.460 Ft (96.425 Ft + ÁFA)
Raktáron
7.320 Ft (5.764 Ft + ÁFA)
Raktáron
15.430 Ft (12.150 Ft + ÁFA)
Raktáron
280.000 Ft (220.472 Ft + ÁFA)
Raktáron
27.500 Ft (21.654 Ft + ÁFA)
Raktáron
10.500 Ft (8.268 Ft + ÁFA)
Raktáron
13.060 Ft (10.283 Ft + ÁFA)
Raktáron
10.610 Ft (8.354 Ft + ÁFA)
Raktáron
10.780 Ft (8.488 Ft + ÁFA)
Raktáron
18.600 Ft (14.646 Ft + ÁFA)
Raktáron
48.300 Ft (38.031 Ft + ÁFA)
Raktáron
44.130 Ft (34.748 Ft + ÁFA)
Raktáron
31.380 Ft (24.709 Ft + ÁFA)
Előrendelhető
420.000 Ft (330.709 Ft + ÁFA)
Előrendelhető
1.350.000 Ft (1.062.992 Ft + ÁFA)
Előrendelhető
1.060 Ft (835 Ft + ÁFA)
Raktáron
11.250 Ft (8.858 Ft + ÁFA)
Raktáron
18.510 Ft (14.575 Ft + ÁFA)
Raktáron
56.490 Ft (44.480 Ft + ÁFA)
Raktáron
11.850 Ft (9.331 Ft + ÁFA)
Raktáron