Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Cider

Az almabor (angolul ciderfranciául cidre) az alma levének megerjesztésével nyert alkoholos ital. A kereskedelmi forgalomban Magyarországon és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú, alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb, melyet nemzetközileg egységesen cider néven népszerűsítenek. Ez a fajta almabor hagyományosan a száraz pezsgőhöz hasonlóan készül natúr almamustból, sok népszerű márka azonban csak az alkoholtartalom és a szénsavasság tekintetében imitálja ezt a hagyományt – gyakoriak az erősen cukrozott és vizezett almaléből erjesztett, hozzáadott szén-dioxiddal és ízesítőkkel gyártott almaborok. Az almabor nyugati kultúrájához szorosan kötődik a körtebor (angolul perry, franciául poiré), ezért divatosak a körteízesítésű almaborok is, de gyakran egyéb gyümölcsízeket is felhasználnak. Az almaborból gyakran szeszt főznek; a leghíresebb almaborpárlat a francia calvados.

Magyarországon a nagy tömegű almatermesztés és az egyes években bő termés teszi indokolttá, illetve nyújt lehetőséget az almabor készítésére. Borkészítésre az őszi érésű almák bármely fajtája alkalmas lehet, de az éretlen és hullott gyümölcs minőségi házi bor készítésére nem alkalmas.

Az elmúlt évtizedekben főleg a konzervgyárak éltek ezzel a lehetőséggel. A bő almatermések idején a nagy mennyiségű, de nem piacképes (apró, hibás küllemű), vagy exportból visszamaradt almát alacsony áron felvásárolták, és három megkülönböztetett minőségben, palackozva hozták forgalomba.

Az alma alkotórészei
Gyümölcs megnevezése Lényeredék(%) Cukortartalom(%) Savtartalom(‰)
Alma 60 – 65 8 6

Az almabor előállításánál nagyon fontos a tiszta, gyors feldolgozás, mert a természetes cukortartalma nagyon csekély, és ezért hajlamos az ecetesedésreborbetegségekre. Nagyobb mennyiség készítésekor javasolt a borélesztő használata.

Az erjesztéshez kotyogó használatával kizárjuk a levegőt, és segít abban is, hogy figyelemmel kísérjük az erjedés lefolyását.

Ha egy bor alkoholtartalma 11% alatt van, nem tartható el hosszabb ideig. Az ilyen borokat száraz asztali bornak is nevezzük, ezek nem tartoznak a minőségi borok kategóriájába. Azok a borok, amelyek már elégséges 11%-os, vagy nagyobb alkoholtartalmúak, kénezés és pasztőrözés nélkül is eltarthatók.

Rendezés:
Nézet:
330 Ft (260 Ft + ÁFA)
Raktáron
330 Ft (260 Ft + ÁFA)
Előrendelhető
330 Ft (260 Ft + ÁFA)
Raktáron
330 Ft (260 Ft + ÁFA)
Előrendelhető
330 Ft (260 Ft + ÁFA)
Raktáron
330 Ft (260 Ft + ÁFA)
Raktáron
330 Ft (260 Ft + ÁFA)
Raktáron
330 Ft (260 Ft + ÁFA)
Raktáron
300 Ft (236 Ft + ÁFA)
Raktáron
300 Ft (236 Ft + ÁFA)
Raktáron
300 Ft (236 Ft + ÁFA)
Raktáron